РТ: Акција (не)солидарности: Урсула се извинила Италији, обећала 100 милијарди евра помоћи... што се можда неће догодити

03-04-2020 11:53:26 | | фото: © REUTERS / Ciro De Luca / RT/ vostok.rs |


Шеф Европске комисије се извинио Италији због лаганог слабог одговора ЕУ на коронавирус, обећавши 100 милијарди евра помоћи једној од најтеже погођених земаља. Ипак помоћ никада неће стићи, као што се узајамном дугу супротстављају дебеле мачке из ЕУ.

„Данас се Европа креће заједно са Италијом. Нажалост, то није увек било тако“, рекла је Урсула фон дер Лејен у писму које је у четвртак објавио италијански лист Ла Република.

"Мора се признати да је у првим данима кризе, суочени са потребом за заједничким европским одговором, превише људи размишљало само о проблемима свог дома."


Након извињења због неактивности, шеф ЕУ комисије је наставила да хвали „помоћ“ коју су Италији пружили чланови блока.

"У последњих месец дана, Европска комисија је учинила све да помогне Италији", инсистирала је она.


Извињење је оставило италијанске политичаре без импресије јер су они позвали ЕУ да не помаже само речима, већ и да докаже да је то заправо унија, јер, како се наводи, Рим није приметио „помоћ“ коју је
Урсула фон дер Лејенпохвалила.

"Верујем да ће сви на крају схватити чак и у тим земљама да је заједничко, уређено, снажно и брзо европско реаговање једино решење", рекао је италијански премијер Ђузепе Конте за шпанску телевизију Ла Секта.

„Спор одговор би био бескористан одговор.“


Сличан одговор стигао је и од Матеа Салвинија, шефа опозиционе Лиге, најпопуларније италијанске политичке странке, регујући на Твитеру на њено извињење.

"Председник комисије Урсула фон дер Лејен извинила се данас Италији и Италијанима. Могла је то смислити раније. Из Европе стижу само празне речи, обичне гласине."



Касније током дана,Урсулаје очигледно покушала да дода нешто стварних чињеница уз извињење, наводећи идеју о новом финансијском пакету за субвенционисање плата у компанијама које се боре са кризом коронавируса. Схема, названа СУРЕ, обезбедила би укупно 100 милијарди евра зајмова државама чланицама ЕУ како би се спречила масовна отпуштања.

Комисија Европске уније узела би зајмове на међународним финансијским тржиштима, а затим позајмљивала средства члановима уније, посебно онима са већ нарушеном економијом. Ипак, ЕУ би била потребна гаранција у износу од 25 милијарди од свих чланица.


Да би се заправо реализовао, план морају да одобре све државе чланице ЕУ и није уопште сигурно како ће план проћи. Прошле недеље су се државе ЕУ већ сукобиле око сличне идеје издавања еврообвезница, а што се сад назива и „коронабондс“ - дуг који подржава ЕУ како би се помогло државама чланицама да изађу из рецесије и повећају потрошњу на здравство.


Идеју о "коронабодсу" подржале су земље које су вирусом највише погођене, а то су Италија, Шпанија и Француска. Добростојећи чланови блока, укључујући Немачку и Холандију, жестоко су се успротивили идеји издавања обвезница заједно са лоше задуженим државама.


Италији и Шпанији понуђено је да користе Европски механизам за стабилност (ЕСМ) који одобрава условну финансијску помоћ земљама у тешким финансијским тешкоћама, на шта је Салвини одговорио да не жели да Немци и Холанђани „долазе и да траже новац од наше деце“, називајући касније ЕСМ "хипотеком на будућност Италијана".

Извор:Восток/РТ