Антонов: Хајде да у споразум СТАРТ 3 укључимо и чланице НАТО-а које имају нуклеарно оружје

01-04-2020 12:43:39 | | фото: © РИА Новости / Алексей Агарышев/ vostok.rs |


Инсистирање САД на идеји о трилатералном формату нуклеарног разоружавања уз учешће Москве, Пекинга и Вашингтона може бити препрека на путу развоја руско-америчког стратешког дијалога, као и потенцијално нових билатералних споразума, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов у интервјуу за амерички часопис „Армс контрол тудеј“.


„Ми смо више пута говорили да су потписивањем Споразума о смањењу стратешког наоружања исцрпљене све могућности за даље смањење и ограничење офанзивног наоружања на билатералној основи. Даљи напредак у овој области захтева ангажовање других држава, које поседују војни нуклеарни потенцијал. Ипак, не разумемо зашто неке наше америчке колеге помињу искључиво Кину. Хајде да, такође, укључимо чланице НАТО-а које имају нуклеарно оружје, као и Велику Британију и Француску“, истакао је Антонов.

Нагласио је да је Пекинг јавно одбацио идеју учешћа у такозваним трилатералним споразумима о контроли нуклеарног наоружања.

Појаснио је да сарадња с трећим странама у припреми могућих нових споразума у овој области треба да буде строго базирана на консензусу и да не представља претњу легитимним безбедносним интересима страна.

Прокоментарисао је и ранију изјаву америчког амабасадора у Русији Џона Саливана, који је изјавио да још има времена за преговоре о СТАРТ-3.

„Продужење Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ-3) није само технички моменат, већ прилично опсежан процес, за који је потребно време, као и спровођење бројних интерних законодавних процедура с руске стране“, нагласио је Антонов.

Додао да је руска страна изненађена тиме што је Стејт департмент САД отказао учешће у наставку консултација, које је предложила Русија, а које се односе на правне апсекте могућег продужетка споразума.