Москва: Приступање Северне Македоније НАТО-у нема никакву додатну вредност за европску, регионалну или националну безбедност

01-04-2020 10:45:39 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Приступање Северне Македоније НАТО-у неће ојачати безбедност у региону нити ће бити од помоћи у борби против нових изазова и претњи, већ ће изазвати нове линије поделе, оцењено је у руском Министарству спољних послова. Министарство констатује да се приступање подударило с годишњицом бомбардовања СР Југославије од стране НАТО.

„Очигледно је да приступање Скопља Алијанси нема никакву додатну вредност за европску, регионалну или националну безбедност. Обједињавању напора у борби против заједничких претњи и изазова, укључујући и вирус корона, овај корак неће допринети. Он ће само изазвати стварање нових линија поделе“, наводи се у саопштењу Министарства.

У Министарству истичу да се до данас није могло чути „ниједно јасно образложење неопходности уласка Северне Македоније и НАТО“.

„Локалном становништу обећавају економски раст, повећање инвестиционе атрактивности, јачање правне државе. Али за тако нешто уопште није потребно ступање у војно-политички блок. А већ сада се од Скопља захтева да повећа расходе у сфери одбране и обим набавке западног, пре свега америчког наоружања и технике“, истичу у руском Министарству.

У Министарству нахлашавају да од Скопља очекују потврду да прихватају обавезе из докумената која су потисали НАТО и Русија, а то се пре свега односи Основни акт из 1997. године и Римску декларацију из 2002. године.

У Министарству су, такође, констатовали и да се овај чин подударио практично с годишњицом бомбардовања СР Југославије од стране НАТО, као и да тамошње власти нису пропустиле да са усхићењем поруче да чланство, које наводно гарантује Скопљу стабилност и безбедност, има историјски карактер.

„Министар спољних послова Димитров је чак чланство у тој организацији назвао "заветом очева и дедова".