Захарова: Све те приче да постоји нека претња Русије, нека руска агресивна политика, све је то мит

30-03-2020 07:14:24 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мамонтов/ vostok.rs |


Русија је упутила помоћ Италији у борби против вируса корона ван политичког контекста, изјавила је на редовном брифингу портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.


Извештаји неких страних медија о несебичној помоћи Русије Италији у борби против вируса корона и геополитичким мотивима овог корака Русије настале су због зависти према држави, за коју се испоставило да може да помогне у најбитнијем тренутку.

„Ова је окорела завист да земља, која са Италијом није уједињена никаквим блоком или савезом, развија пријатељске односе са њом, без обзира на све и спремна је да јој пружи руку у једном од најдраматичнијих тренутака савремене италијанске историје ван политичког контекста, ван политичке ситуације, ван неких сопствених погледа на то како се развијају међународни односи на европском континенту“, рекла је Захарова.

„Све те приче да постоји нека претња Русије, нека руска агресивна политика – све је то мит. Ево сада се на примеру и хуманитарној помоћи коју је Русија пружила Италији и на примеру хуманитарне помоћи коју Куба и Кина пружају различитим земљама, види шта је заправо информативна агресија“, објаснила је Захарова.

Она је истакла да је Русија пружила помоћ земљи „видевши патње Италијана, видевши несрећу која је обавила читаву Италију и схватајући да, нажалост, једва да је неко у свету био спреман да пружи руку помоћи у тренутку када је Италији она толико била потребна“.

Русија је у Италију послала велике количине помоћи, а руска администрација навела је да за ту помоћ не тражи ништа заузврат, па ни укидање санкција које су земље Европске уније увеле.

У Италији је од почетка пандемије забележено више од 86.000 заражених новим вирусом корона ковид-19, од којих више од 9.000 умрло.

У среду је италијански лист „Стампа“ објавио чланак који се позива на неименоване изворе, а у којем се тврди да је 80 одсто руских испорука у Италију за борбу против епидемије ковид-19 „потпуно бескорисно или мало корисно“ за земљу. Аутор је, чак, претпоставио да споразум између италијанског премијера Ђузепеа Контеа и председника Русије Владимира Путина има геополитичку конотацију.