РТ: Криза са коронавирусом могла би изазвати глобални недостатак хране - УН

29-03-2020 10:39:14 | | фото: © Reuters / Alessandro Bianchi / RT/ vostok.rs |


Ако вас инфекција коронавируса заобиће захваљујући мерама превенције, недостатак је што би вам ови кораци могли одузети свежу храну, укључујући воће и поврће.

Док су људи пожурили да се затрпају тоалетним папиром и другим потрепштинама, док је коронавирусна криза ескалирала, неке земље су одлучиле да примене протекционистичке мере, укључујући забрану извоза одређених производа, како би задовољиле растућу домаћу потражњу.


„Најгоре што се може догодити је да владе ограниче проток хране“, рекао је Максимо Тореро, главни економиста Организације за храну и пољопривреду УН-а за Гардиан, додајући да ћемо се ускоро можда суочити са посљедицама ових корака.

На пример, Русија је зауставила извоз хељде и других житарица на 10 дана, почев од 20. марта, а затим је суседни Казахстан увео ограничења на испоруке пшеничног брашна, хељде, шећера, неколико врста поврћа и сунцокретовог уља.


Званичник УН-а упозорава да протекционистичке мере и трговинске баријере само погоршавају ситуацију, стварајући "екстремну нестабилност".


Други проблем је што неким земљама сада недостаје радна снага за сакупљање усјева, делимично због затварања граница и домаћих ограничења. Док коронавирус пролази кроз Европу, пољопривредници у Француској, Шпанији и Италији жале се да воће и поврће брзо сазревају и да ће бити остављено да иструне ако се ситуација не промени, преноси Блумберг. Узгајивачи јагода и аспарагуса већ не могу да беру своје усеве, док би све од зелене салате и парадајза, до лука и грашка могло бити следеће на реду.

"Коронавирус утиче на радну снагу и логистички проблеми постају веома важни", додао је Тореро. Он је додао да би требало увести посебне политике како би се одржавао ланац снабдевања храном.

Како не би протраћила тоне жетве, Немачка, којој недостаје око 300.000 радника, створила је посебну веб страницу која ће окупити пољопривреднике и оне који могу помоћи. Студенти и они који су присиљени да напусте посао, на пример у сектору услуга, су добродошли да се придруже иницијативи. Слична платформа покренута је и у Аустрији.

Просечни грађани сами доприносе повећаној несташици тако што складиште храну у количинама коју не могу ни појести пре него што истекне рок трајања. Панична куповина само продубљује кризу, саопштила је Организација за храну и пољопривреду УН-а саветујући људима да избегавају нагомилавање хране.

Извор:Восток/РТ