Русија на властиту иницијативу престала да одржава војне вежбе у близини земаља НАТО

23-03-2020 09:16:05 | | фото: © РИА Новости / Виталий Тимкив/ vostok.rs |


Русија је на властиту иницијативу престала да одржава војне вежбе у близини граница земаља-чланица НАТО-а, саопштио је заменик министра одбране Русије, генерал-пуковик Александар Фомин у интервјуу залист„Известија“, преносе РИА Новости.

„Наша војна авијација лети изнад Балтичког региона с укљученим трансподерима (уређаји, који предају сигнал о лету копненим службама). Ми смо безгранично транспарентни приликом спровођења војних догађаја“, истакао је заменик министра.

Истовремено, према његовим речима, Северноатлантски савез није спреман да предузме стварне кораке за смањење тензија у Европи и да узиме у обзир руске интересе.

"С обзиром на ово, тешко је говорити о било каквом значајном напретку у смањењу тензија", рекао је генерал.


Последњих година Русија указује на невиђене НАТО активности на својим западним границама. НАТО проширује своју иницијативу и назива је "одвраћањем од руске агресије." Москва је више пута изразила забринутост због нагомилавања снага савеза у Европи.


Портпарол председника Дмитриј Песков раније је нагласио да Русија никоме не представља претњу, али да неће занемарити акције које су потенцијално опасне по њене интересе.