РТ: Русија и Турска договориле примирје у Идлибу након разговора Путина и Ердогана

05-03-2020 07:31:31 | | / vostok.rs |


Руски и турски председник одржали су конференцију за новинаре у Москви, након што су постигли споразум о дескаилацији сиријско-турског сукоба у ратом разореној сиријској провинцији Идлиб.

Саопштење за штампу уследило је након вишесатних разговора у Москви између руског председника Владимира Путина и његовог турског колеге Реџепа Таипа Ердогана.


Током разговора Путин и Ердоган усагласили су документ који се детаљно односи на примирје у Идлибу, почевши од поноћи 6. марта.



У том подручју требао би бити успостављен безбедносни коридор ширине шест километара, а војницима двеју земаља даје се седмица дана да договоре све детаље.


Руске и турске снаге такође ће обављати заједничке патролне мисије дуж магистрале М-4.

У документу, потписаном након преговора, наглашено је да су и Москва и Анкара остале посвећене одржању територијалног интегритета и суверенитета Сирије.

Обоа лидера су признала да сукоб у земљи нема војно решење и да је само на Сиријцима да одлуче о судбини своје земље. Такође је договорено да се олакшају напори у спречавању хуманитарне кризе у Идлибу, истовремено стварајући услове да се избеглице врате својим кућама.

Извор:Восток/РТ