РТ: „Промените курс пре него што буде касно“: Лавров позвао Европу да одбаци лажни наратив о „руској претњи“

16-02-2020 10:05:00 | | фото: © Reuters / Fabian Bimmer / RT/ vostok.rs |


Ширење НАТО-а на исток и велике вежбе у близини руских граница могу довести до непредвидивих последица и време је да Европа промени курс, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров на Минхенској конференцији о безбедности.

Европа је тамо где се највише осећа "криза поверења" у међународним односима, рекао је Лавров, објашњавајући да се на континенту поново ствара структура ривалства из Хладног рата.

"Ескалирајући тензије, НАТО војна инфраструктура напредује на Истоку, вежбе без преседана у близини руских граница, црпљење буџетских средстава за одбрану изван сваке мере - све то ствара непредвидивост", додао је он.

Потом је позвао Европу да се фокусира на безбедносну сарадњу и помогне у поштовању међународних уговора, уместо на политику конфронтације.

"Одустаните од промоције фантомске „руске претње“ или било које друге претње, пре него што буде прекасно и сетите се шта нас све уједињује."




Лавров је напоменуо да се „револуционарне технологије“ не смеју даље нарушавати међународну стабилност, истичући важност напора који су усмерени на „спречавање трке у наоружању у космосу и спречавању милитаризације сајбер-простора“.

Такође је пренео предлог Москве за сталне чланице Савета безбедности УН (Кина, Француска, Русија, Велика Британија и САД) да се одржи самит како би имали „искрен и отворен разговор о очувању мира за будуће генерације."

Лавров је одговорио на неколико питања медија, која се углавном врте око стања односа Русије са Турском због повећања тензија у сиријском Идлибу, последњој терористичкој енклави на северу земље. Москва и Анкара раде на решавању војне ескалације у том подручју, али обе стране су изнеле оптужбе да споразуми нису били испуњени након сукоба сиријских и турских трупа.

"Имамо веома добре односе са Турском. Али то не значи да се морамо договорити о свему", рекао је Лавров.

Међутим, победа против терориста у Идлибу је "неизбежна", нагласио је он, додавши да раздвајање милитаната од "нормалне опозиције" остаје горуће питање. Према његовим речима, Анкара то мора учинити, због свог утицаја на антивладине борце.

Извор:Восток/РТ