Како је живети на НАЈХЛАДНИЈЕМ месту у Русији?

08-02-2020 08:19:58 | | фото: © Аjар Варламов / Спутник / Russia beyond/ vostok.rs |


Да ли сте знали да је Русија вишеструки рекордер када се ради о хладноћи?

Да ли сте икад видели шта се дешава са стварима на -50 степени Целзијуса?

Јакутија је највећи регион у Сибиру који заузима петину руске територије. То је такође и најхладнија република у земљи. У многим њеним крајевима зими (од октобра до априла) температура пада испод -50. Али на којем месту је стварно најхладније?

Оба светска рекорда најнижих забележених температура на свету (осим Антарктика) држи Јакутија. Али за разлику од Антарктика, на којем не живе обични људи, у јакутским насељима људи живе читаве године упркос хладноћи.

Данас су два места у конкуренцији за титулу најхладнијег места на планети: село Ојмјакон (са 500 становника) и град Верхојанск (нешто преко 1.100 становника). Температуре у овим местима разликују се за око 0,1 степен.

1892. године у Верхојанску је забележено -67,6 степени, док је 1933. године термометар у Ојмјакону показао -67,7 степени Целзијуса. Међутим, према незваничним подацима других метеоролога, 1926. године у Ојмјакону температура је пала на чак -71,2 степена Целзијуса.

Како год погледате, овде је врло хладно, а лед брзо узима власт. У августу напољу може бити и 30 степени Целзијуса, а већ у септембру температура пада испод нуле. Просечна температура на ове две локације од новембра до фебруара је -45!

Парадоксално, Ојмјакон значи „никад залеђен” на језику Евена, староседелаца Јакутије. У овом рејону заиста можете видети подземне реке које се никад не заледе, чак ни на -60.

Локални становници су такође отпорни на мраз. Ови јакутски коњи добро се осећају на температурама од +40 до -60.

Неки становници Јакутије чак забављају промрзле туристе тако што се „купају у снегу”.

Али посетиоци који нису навикли на тако екстремне хладноће одмах добију типичну јакутску „шминку”.

Такође треба да водите рачуна о својим мобилним уређајима. Светски путник Иља Воскресенски саветује да вам телефон увек буде напуњен, да га држите уз тело и да га минимално користите на хладноћи. А за камеру, која се одмах покрије ледом, препоручује да направите заштиту од полипене са простором за хемијске грејаче.

Важно је да избегавате нагли пад температуре... или ће се камера одмах замаглити, а влага није добра за њу”, записао је он на свом Инстаграму након што је учествовао у екстремној тури до најхладнијих места у Јакутији под називом „Освајачи хладноће”, која почиње крајем јануара.

Овогодишњи учесници су забележили минималну температуру од -54 на Ојмјакону, док се у Верхојанску било „само” -50,5. Имали су среће!

Russia beyond