„Ако је улазак у ЕУ сматран испуњењем ’вишевековних тежњи‘ народа за независношћу, Британија је једним ударцем срушила ту тезу“

03-02-2020 11:42:34 | | фото: © РИА Новости / Владимир Песня/ vostok.rs |


Велика Британија је ударила на европски сан и „меку силу“ ЕУ изласком из њеног састава, чиме је створила опасан преседан, изјавио је новинарима шеф комитета Савета Федерације за међународне послове Константин Косачов.


„Ово је несумњиво ударац на европски сан и ’меку силу‘ ЕУ, иако вечито субвенциониране постсовјетске држава не размишљају ни о изласку из удобног савеза, где за њих све решавају ’старија браћа‘ у Бриселу. Ипак, преседан је направљен и он је опасан“, рекао је Косачов.

Он је нагласио да је европски пројекат представљен као савез слободних и независних држава, некаква екумена за сваку европску државу.

„То је циљ пожељан за сваки народ, који се може постићи само бесконачним испитима, реформама и испуњавањем других потписаних ’надљудских‘ захтева из Брисела. У сваком случају, у томе је и била ’мека сила‘ ЕУ са свим оштрим последицама: то је био повод да се догађају државни удари, убијају људи, брише информациони и политички простор, свађају се са вековним партнерима и сламају економију“, нагласио је сенатор.
Према његовим речима, за један сат је све доведено у сумњу.

„Ако је ранији улазак у ЕУ сматран испуњењем ’вишевековних тежњи‘ народа за независношћу (апсурд у који су људи веровали и у ЕУ), Британија је једним ударцем срушила ту тезу. Или ЕУ или независност, читај - суверенитет и право да сами одлучују о својој судбини и колико треба да буде крив краставац — то је „брегзит“, сматра шеф међународног комитета Савета Федерације.

"За саме Британце важан резултат овог догађаја је осећај независности од било чијег диктата."

„Одмах ће бити и промене, Британци ће изаћи из свих структура ЕУ, нестаће заставе, Европски парламент ће напустити 73 посланика, укључујући 29 посланика из партије Брегзит“, констатовао је сенатор.