Путин: Злочини нациста и њихових присталица не могу се опростити нити заборавити

27-01-2020 09:48:40 | | фото: © РИА Новости / Дмитрий Астахов/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин упутио је поздравни телеграм учесницима и гостима меморијалне вечери „Чувар сећања“, која се одржава у Москви поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, у коме је поручио да злочини нациста не могу застарети, не могу се опростити, нити заборавити.


„Холокауст је један од најтрагичнијих, најмрачнијих страница светске историје. Злочини нациста и њихових присталица не могу застарети, не могу се опростити нити заборавити. Било какав покушавај прећуткивања тих догађаја и мењања историје неприхватљиви су и неморални“, поручио је Путин у телеграму који је објављен на сајту Кремља.

„Наша заједничка дужност је да сачувамо и пренесемо наредним генерацијама истину о најкрвавијем рату 20. века, о милионима људи који су убијени у гасним коморама, који су мучени у концентрационим логорима и гетима, који су умрли од болести и глади, о томе да је Црвена армија стала на крај тим нечувеним злочинима, да је уништила нацизам и спасила од истребљења и поробљавања не само Јевреје, него и друге народе планете“, додао је председник.

У Русији се од 20. јануара до 2. фебруара 2020. године обележава недеља сећања на жртве Холокауста.