РТ: Новог команданта иранске јединице „Кудс“ задесиће иста судбина као убијеног генерала Сулејманија - САД

23-01-2020 11:37:52 | | фото: © Tasnim News Agency/Handout via REUTERS/ vostok.rs |


Високи амерички дипломата узео је на зуб Есмаила Ганија који је наследио убијеног генерала Сулејманија, претећи да ће нови шеф иранске елитне јединице можда завршити попут његовог познатог претходника ако буде намеравао да убија Американце.

Ако генерал Есмаил Гани, новоименовани командант "Кудса", дела елитног Револуционарне гарде Ирана - „буде следио исти пут убијања Американаца, њега ће задесити иста судбина“, рекао је специјални представник САД-а за Иран Брајан Хук у интервјуу листу "Ашарк ал Авсат".

"Сматраћемо режим и његове агенте одговорним за сваки напад на Американце или америчке интересе у регији", наставио је Хук, не наводећи конкретно.


Претња долази након што се свет плако опоравља од иранско-америчког сукоба узрокованог намерним убиством иранског генерала Касема Сулејманија код аеродрома у Багдаду почетком јануара. Како каже Кук, његова ће смрт „створити вакуум који [ирански] режим неће моћи испунити“, јер је, према његовим речима, Сулјмани представљао силу која је окупила „иранске агенте у региону“.


Сулејмани, који је више од две деценије водио јединицу "Кудс", био је један од најмоћнијих војсковођа у Ирану, али и архитекта операција операција против "Исламске државе" у суседној Сирији и Ираку. Његово убиство, у изненадном нападу беспилотним летелицама наређено директно од стране Беле куће, замало је одвело регион на ивицу рата.

Док је Вашингтон инсистирао на томе да Сулјмани организује нападе на америчке објекте у Ираку, Техеран је то назвао чином "међународног тероризма" и обећао снажан одговор. Након неколико дана после убиства генерала, Иран је одговорио ракетним ударом по америчким базама у Ираку, не изазивајући жртве међу њиховим снагама, али је нанео значајну штету објектима. Техеран је упозорио Ирак на предстојећи напад, дозвољавајући САД-у да пребаце своје снаге на сигурно. У међувремену, стручњаци су нагласили да су удари били веома прецизни.


Гани током одавања почасти Сучејманију, фото: Official Khamenei website/Handout via REUTERS

Као и његов дугогодишњи пријатељ Сулејмани, генерал Гани је такође постао познат током иранско-ирачког рата 1980-их. Постављен је за заменика команданта "Кудса" још 1997. године, а на чело јединице је стао дан након што је Сулејмани убијен.

Извор:Восток/РТ