РТ: Удахнути нови живот колонизацији Месеца? ЕСА ће почети производити кисеоник из месечеве прашине

21-01-2020 08:10:05 | | фото: © Beth Lomax - University of Glasgow / RT/ vostok.rs |


Европска космичка агенција (ЕСА) покренула је изградњу прототипа постројења за производњу кисеоника из симуловане месечеве прашине с циљем стварања одрживог постројења за производњу кисеноика на Месецу..

„Способност за добијање кисеоника из ресурса који се налазе на Месецу очигледно би била од велике користи за будуће досељенике, како а дисање, тако и за локалну производњу ракетног горива“, каже Бет Ломак са Универзитета у Глазгову, истраживач која ради на прототипу у Европском космичкчом истраживачком и технолошком центру (ЕСТЕЦ).

Тренутни прототип је постављен у лабораторији у Нордвијку у Холандији, али следећи корак је почетак прецизног подешавања, смањење радне температуре и поједностављење дизајна како би се створила преносива верзија система која би једног дана могла да буде пребачена на Месец.


На основу узорака враћених са Месеца током година, испоставило се да се месечев реголит (месечев камен) састоји од 40 до 45 процената кисеоника, што га чини јединим од најзаступљених елемената, а што је невероватно срећна околност за будуће планове људске колонизације.

Извор:Восток/РТ