Путин и Ердоган: Размена удара и употреба силе било које стране не помаже у проналажењу решења

08-01-2020 05:44:49 | | фото: © РИА Новости / Антон Быстров/ vostok.rs |


Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Таип Ердоган забринути су због ескалације тензија између Ирана и Сједињених Америчких Држава, те верују да размена удара неће допринети решавању проблема, наводи се у заједничком саопштењу.


Изјава је дата након ноћашњег напада Ирана на америчке војне базе у Ираку као одговор на напад Вашингтона у Ираку при коме је убијен ирански генерал Касем Сулејмани.


"Дубоко смо забринути због ескалације тензија између САД-а и Ирана и негативних последица на Ирак. Оцењујемо америчку операцију ликвидације команданта одреда "Кудс", Револуционарне гарде Ирана, Касема Сулеиманија током његовог доласка у Багдад 3. јануара 2020. као акткоји подрива стабилност и безбедност у региону", наводи се у заједничком саопштењу председника Руске Федерације и Турске.


„У вези иранског ракетног напада на базе коалиције у Ираку 8. јануара 2020. године, верујемо да размена удара и употреба силе било које стране не помаже у проналажењу решења за сложене проблеме Блиског истока, већ ће, напротив, довести до нове рунде нестабилности и, као резултат, проузроковаће штету свим странама", наглашава се у документу усвојеном као резултат преговора.