РТ: Компанија која полаже цеви за „Северни ток 2“ повлачи бродове из Балтичког мора

23-12-2019 07:57:20 | | фото: © REUTERS / Stine Jacobsen / RT/ vostok.rs |


Швајцарско-холандска компанија "Алсеас" која је полагала подводне цеви за немачко-руски нафтовод "Северни ток 2" крај данске обале, повукла је оба своја брода са Балтичког мора, преноси "Блумберг".

"Алсеас" је објавио своју одлуку о обустави операција на дну Балтичког мора и изласку из пројекта вредног 11 милијарди долара, пре него што је амерички председник Доналд Трамп у петак потписао закон о потрошњи на националну одбрану 2020. године, уводећи оштре санкције компанијама укљученим у изградњу гасовода. Санкције подразумевају замрзавање имовине у САД-у, укидање виза запосленим, као и стављање компаније на црну листу.

Немачка и Русија су осудиле развој цитуације и најновије санкције, а Берлин је тај потез окарактерисао као мешање у унутрашње ствари те одбацио санкције. Москва је у међувремену саопштила да ће пројекат, који је у завршној фази, бити завршен без обзира на санкције.


Комисија ЕУ је такође нагласила да су државе ЕУ против било каквих санкција које циљају њене компаније које легално послују након што су САД увеле пакет санкција против фирми које учествују у пројекту гасовода "Северни ток 2".

Извор:Восток/РТ