Ступиле на снагу америчке санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“

21-12-2019 09:27:40 | | фото: © Nord Stream 2 / Paul Langrock/ vostok.rs |


Министарство финансија САД саопштило је да су америчке санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“ ступиле на снагу, те да САД захтевају од свих компанија које се баве изградњом тих цевовода да обуставе радове, преносе РИА Новости.

Амерички председник Доналд Трaмп пре неколико часова је потписао буџет за одбрану који, између осталог, укључује рестриктивне мере против "Северног тока 2".

Компанија "Алсеас" која ради на спајању цеви застала је са радовима, чекајући појашњење од америчких власти о томе како ће се санкције применити.

"У складу са условима обустављањарадова наведених у овој тачки (став 7503 Закона о буџету за одбрану), стране које су свесно продавале, давале у закуп или обезбеђивале пловила која су укључена у полагање цеви на дубини која је већа од 100 стопа или више ради изградње `Северног тока 2` и `Турског тока`, требала би осигурати моментални прекид ових грађевинских активности", наводи се у документу.

Санкције, међутим, неће важити у појединим ситуацијама и то уколико је за обуставу радова потребно одређено време како би се осигурала безбедност гасовода, радника или других лица, као и зарад заштите околне средине.

Сходно документу, амерички државни секретар и министар финансија дужни су да у наредних 60 дана представе све своје предлоге о томе против којих компанија је потребно увести додатне санкције.

Како је раније најавио сенатор Ренд Пол, ове санкције ће се у највећој одразити на активности швајцарске компаније „Олсиз“ и италијанске „Саипем“. Поред тога, санкције ће обухватити и активности других компанија из Аустрије, Немачке, Холандије, Француске, Финске и Шведске.