Клинцевич: Русија спремна за могућу агресију НАТО-а

20-12-2019 03:06:01 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Русија је у потпуности спремна за могући војни сукоб великих размера који би НАТО могао покренути, а за ради чега је руско војно руководство већ предузело потребне мере, изјавио је за РИА Новости члан Одбора
за одбрану и безбедностСавета Федерације Франц Клинцевич.

Раније је начелник Генералштаба Валериј Герасимов рекао да сценарији интензивних војних вежби НАТО-а указују на циљану припрему савеза за војни сукоб великих размера.

"Одбрана Русије је на највишем нивоу. Руско војно руководство је већ предузело све неопходне мере да би деловало у случају тако негативног сценарија", рекао је Клинцевич.


Напоменуо је да "колективни Запад" у лику НАТО-а тренутно развија театар операција, укључујући у бившим балтичким републикама СССР-а и бившим земљама Варшавског пакта.


"Наравно, то код нас изазива дубоку забринутост, посебно у позадини чињенице да су се САД повукле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и краткод домета", рекао је сенатор.


Клинцевич је нагласио да Русија "не припрема никакву инвазију, за шта се редовно оптужује на Западу".

"Међутим, свеједно, ми смо увек проглашавани агресорима, користећи то као прилику за повећање акција НАТО-а", рекао је Клинцевич.