Москва: Иницијатива великог евроазијског партнерства отворена за ЕУ

11-12-2019 09:27:51 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Иницијатива великог евроазијског партнерства отворена је за Европску унију, изјавио је специјални изасланик Министарства спољних послова Русије Кирил Барски.


„Наша иницијатива је максимално флексибилна, отворена је и за Европску унију и за њене земље-чланице. Никада се нисмо ограђивали од њих, ми захтевамо да се размотри могућност придруживања нашој иницијативи“, рекао је Барски на заседању Савета Федерације за међународне послове „О реализацији донетих одлука и споразума о спајању Евроазијског економског савеза са кинеском иницијативом ’Један појас један пут‘ у циљу формирања великог евроазијског партнерства између држава-чланица Евроазијске економске заједнице, ШОС-а и АСЕАН-а“.

Према његовим речима, Европска унија показује одређено интересовање.

„Председник Француске Емануел Макрон недавно се сетио Шарл де Голове идеје о Евроазији од Лисабона до Владивостока. Ми ћемо то поздравити и подстицати“, закључио је Барски.

Раније је заменик министра спољних послова Русије Игор Моргулов рекао да је концепција великог евроазијског партнерства отворена за све земље и организације, укључујући и Европску унију.