Руски боксери одбили да учествују на Олимпијади без државне заставе

11-12-2019 07:53:15 | | фото: © РИА Новости / Нина Зотина/ vostok.rs |


Боксери руске репрезентације су одбили да иду на Олимпијаду у Токио без националне заставе, изјавио је за РИА Новости генерални секретар Боксерске федерације Русије Умар Кремљев.

У понедељак је Извршни комитет Светске антидопинг агенције (ВАДА) објавио о забрани учешћа руским спортистима на великим међународним такмичењима. ВАДА је објаснила да ће на следећим Олимпијским и Параолимпијским играма, као и на Светском првенству бити дозвољено учешће само "чистим" спортистима, те да ће се такмичити у неутралном статусу - без заставе и химне земље. Током четири године, Русија ће такође изгубити право на организовање великих међународних такмичења и подношења пријава за њихово одржавање.

„Момци ће путем суда тражити да се такмиче под заставом. Сада треба да видимо које кораке ће предузети Олимпијски комитет Русије и Руска антидопинг агенција, али ћемо и ми сами да анализирамо могућност оспоравања ове одлуке. За нас је најважније да наши боксери наступају под заставом Русије и да се чује наша химна. Без тога нема смисла учествовати“, рекао је Кремљев.


Раније је саопштено да ће се држава пријавити за Европско првенство у боксу 2021. године у Чељабинску и Светско првенство 2020. године.

"Мислим да морамо постићи неки договор са ВАДА-ом како бисмо били домаћин Светског купа и Европског првенства у Русији. Много сам пута рекао да је Русија велика спортска сила, да се сви турнири у нашој земљи одржавају на највишем нивоу", додао је Кремљев.

Изразио је мишљење да оно што се догодило није проблем Русије, већ целог светског спорта, и да "не треба кривити земљу, већ некога посебно или одређену федерацију".