РТ: Ширење НАТО-а према руским границама је једна од потенцијалних претњи, али Москва је спремна да разговара - Путин

05-12-2019 02:37:55 | | фото: © REUTERS / Inquam Photos / Adel Al-Haddad/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин рекао је да НАТО приближавање границама земље представља претњу земљи, јер војни савез наставља да јача војну силу и наводи Москву као перципирану претњу.

Говорећи на састанку и политици одбране, Путин је рекао да застарели начин размишљања блока не може служити као "добар инструмент за доношење ефикасних одлука" у данашњем свету.

Председник је коментарисао самит НАТО-а који се одржао у Лондону, где су се чланови блока окупили да прославе 70. годишњицу оснивања.

"Данас морамо узети у обзир чињеницу да је ширење НАТО-а и развој његове војне инфраструктуре у близини наших граница једна од потенцијалних претњи безбедности наше земље."


Председник је рекао да савез који предводе САД није престао да прихвата нове чланице чак ни након што је Хладни рат завршен распадом СССР-а.

"Као што знамо, Совјетски Савез више не постоји, као ни војни блок Варшавски пакт, који је [СССР и његови савезници у Источној Европи] створен као одговор на стварање НАТО-а. Али, НАТО не само да постоји, већ се и развија."


Председник је, међутим, нагласио да Москва, баш као што је то радила у прошлости, остаје спремна да сарађује са НАТО-ом у решавању „стварних изазова“, попут тероризма, локалних оружаних сукоба и ширења оружја за масовно уништење.


Западни војни блок примио је 13 нових чланица од краја Хладног рата, од којих су бројне бивше социјалистичке државе. Москва се жестоко противи овом потезу још од деведесетих година прошлог века, инсистирајући да ширење савеза подрива њену безбедност и да ствара тензије у Европи.


Извор:Восток/РТ