Москва: Под изговором руске и кинеске претње САД желе да осигурају војно-техничку доминацију на Арктику

29-11-2019 12:24:45 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


После иступања САД из Споразума о ракетама средњег и кратког домета постоји реална перспектива да ће САД своје ракете разместити на северним ширинама, изјавио је представник Министарства спољних послова Русије за питања међународне сарадње на Арктику Николај Корчунов.

"САД настоје да осигурају војну доминацију како би контролисале ресурсе и транспортне руте на Арктику, и то под изговором наводне претње од стране Русије и Кине."


„Под изговором руске и кинеске претње, Америка намерава да осигура војно-техничку доминацију са циљем да диктира своје услова из позиције силе“, нагласио је Корчунов.


Корчунов је као пример навео активности Вашингтона по питању развоја глобалног система противракетног штита, у оквиру којег до 2023. године намеравају да на Аљасци разместе додатних 20 ракетних система, упркос томе што се тамо налазе већ 44 јединице.


Поред тога, НАТО је донео одлуку и да формира нову антлантско-арктичку војну команду са циљем да се повећа интензитет спровођења војних вежби у северном региону, навео је он.

Корчунов је такође рекао и да војна активност НАТО-а на Арктику, у коју тај војни савез укључује и нерегионалне земље, утиче на пораст војно-политичких тензија.