Путин: Русија тежи да прошири круг пријатеља ОДКБ-а

28-11-2019 11:41:44 | | фото: © © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs |


Москва ће се трудити да повећа круг пријатеља земаља ОКБА-а, рекао је Владимир Путин на самиту организације у Бишкеку.


Председник је подсетио и да је Русија прошле године одобрила пакет докумената који отварају могућност давања статуса посматрача или партнера ОДКБ-а.


"Након што сви чланови организације ратификују те документе, можемо започети садржајни дијалог са државама које исказују интерес и спремност за успостављање блиских контаката", додао је председник, преносе РИА Новости.


Седницом председава председник Киргизије Соронбај Женбеков. Поред председника Путина, учествују премијер Јерменије Никол Пашињан, председник Белорусије Александар Лукашенко, председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев и председник Таџикистана Емомали Рахмон.


На дневном реду су питања јачања Таџикистанско-авганистанске границе, интеракција са УН-ом на спровођењу глобалне стратегије за борбу против тероризма и координација спољнополитичких активности држава чланица ОДКБ-а и других.


Учесници ће такође разговарати о развоју војног потенцијала организације, побољшању механизама за сузбијање изазова и претњи, укључујући област безбедности информација, и прослави 75. годишњице Победе над фашизмом.