ВАДА предложила да се руским спортистима забрани учешће на Олимпијади

25-11-2019 09:01:50 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Комитет за усклађеност са прописима Светске антидопинг агенције (ВАДА) препоручио је да извршни одбор удаљи руске спортисте са међународних такмичења на четири године, саопштио је „Њујорк тајмс“.


Састанак Извршног одбора ВАДА, на којем ће бити размотрена ова препорука, одржаће се 9. децембра.

Ако препорука буде прихваћена, руски спортисти ће моћи да наступе на Летњим олимпијским играма 2020. у Токију само под олимпијском заставом, пише лист.

„Према препорукама, руски спортисти ће се такмичити на другим Олимпијским играма заредом под олимпијском заставом и добити медаље које су освојили без подизања државне заставе и извођења химне“, наводи се у саопштењу.

Раније је објављено да је ВАДА покренула поступак за одузимање статуса РУСАДА о усклађености са светским антидопинг правилима због могућих манипулација са подацима Московске антидопинг лабораторије, који су послати агенцији ВАДА почетком 2019. године. Прошле недеље је Комитет за усклађеност са прописима препоручио Извршном одбору ВАДА да РУСАДА пошаље обавештење о непоштовању критичног захтева Међународног стандарда за поштовање кодекса потписника, што је препорука која носи ризик да одузме руским спортистима шансу да учествују на међународним такмичењима, укључујући Олимпијске игре следеће године у Токију и Олимпијаду у Пекингу 2022. године.