Путин саопштио главни задатак одбране у наредних 10 година

23-11-2019 01:12:48 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин одржао је састанак Савета безбедности на тему "Путеви и перспектива војне организације Русије" до 2030. године.

Шеф државе наредио је да наредне године започне развој државних програма наоружања и развој војно-индустријског комплекса до 2033. године.


"Главни задатак новог периода је изградња квалитативних и квантитативних карактеристика оружја и опреме", нагласио је председник,
преноси РИА Новости.

Путин је додао да у овом случају говори о потреби стварања нових модела високо прецизног оружја и средстава ваздушно-космичке одбране, укључујући и вештачку интелигенцију.

Председник је такође нагласио међу приоритетима ширење домета извиђачких и ударних беспилотних летелица, робота, ласерских и хиперсоничних система, као и роботских система за различите задатке на бојном пољу.

„Наш задатак за наредну деценију је да наставимо линију на јачању развоја војног, техничког и кадровског потенцијала војне организације у земљи“, рекао је председник.


Председник је приметио да се савремени свет суочава са озбиљним изазовима и претњама, те да постоји много фактора несигурности и појачана конкуренција.


"Водеће земље активно побољшавају офанзивно наоружање. Додаћу да се такозвани нуклеарни ракетни клуб, у ствари, и то сви знате, пуни новим чланицама", рекао је шеф државе, напомињући такође растуће покушаје милитаризације космоса и приближавање НАТО инфраструктуре руским границама.


"Значајан ударац систему контроле оружја било је повлачење Сједињених Америчких Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета под надуваним изговором. Претња од ширења ракета ове класе у различитим деловима света додатно је повећала тензије у свету", рекао је Путин.