У Боливији укинули кривичну одговорност за снаге безбедности у разбијању демонстрација

21-11-2019 10:51:28 | | фото: © Reuters / Marco Bello / RT/ vostok.rs |


Бивши председник Боливије Ево Моралес упозорио је боливијску војску да неће моћи да избегне одговорност за разбијање протеста.

Тако је Моралес реаговао на декрет "привременог председника" Жанин Ањес која је изузела оружане снаге од кривичне одговорности ради успостављања реда. Ову одлуку су већ осудиле међународне организације и њени политички противници.

"Желим да оружане снаге знају да су међународни стандарди виши од било којег закона или декрета и да не могу побећи од одговорности. То су злочини против човечности", рекао је Моралес у интервјуу за РИА Новости.


Бивши председник је уверио да је сада за њега, пре свега, најважнији мир у Боливији.


"Ако се они (САД и привремена влада) толико плаше мене, онда не желим да будем кандидат на предстојећим изборима. Ако могу да допринесем миру, учинићу то", додао је Моралес.

Моралес је такође изразио спремност да се врати у Боливију, али, према његовим речима, то захтева безбедносне гаранције привремене владе.

"Речено нам је да се САД противе мом повратку. Ја се желим вратити сутра, али чекамо гаранције де факто владе. Ако ми се нешто догоди, привремена влада ће бити одговорна", закључио је бивши председник.

Избори за председника Боливије одржани су 20. октобра. Моралес је победио са малом разликом, али је опозиција, на челу са противником Карлосом Месом, најавила масовне протесте. Нереди су избили у различитим градовима земље, а према званичним подацима у њима је погинуло 23 људи, а 715 је повређено.

Моралес је потом најавио нове изборе, али тада је, под притиском војске, поднео оставку и напустио земљу. Власт је прешла на опозиционог потпредседнига Сената Жанин Ањес. Присталице Моралеса оспоравају пренос власти на њу и захтевају оставку.