РТ: Срамно, САД онемогућавају храну и лекове Иранацима, тврдећи да их подржавају - Зариф

20-11-2019 11:11:32 | | Демонстрације у Техерану против повећања цена бензина, фото: |


Самоуверена солидарност Вашингтона са Иранцима који протестују због повећања цена горива не може се схватити озбиљно, јер су америчке санкције нанеле толико патње Исламској републици, изјавио је министар спољних послова Џавад Зариф.

"Режим који намеће присилне економске акције и забрањује испоруку хране и лекова старијим особама и пацијентима, никада не може тврдити да подржава иранску нацију", нагласио је Зариф, преноси иранска информативна агенција ИРНА.


Додао је да ће европске земље које не успеју да се супротставе намери Вашингтона да промени власт у Техерану бити "одговорне за њихова опасна дјела".

Његови коментари су уследили након што је амерички државни секретар Мајк Помпео изразио подршку Иранцима који су изашли на улице у знак протеста против повећања цена горива. Зариф је сугерисао да Помпео треба "прво да да одговор за најављене терористичке акције и злочине против човечности и против иранске нације", пре него што искаже солидарнорбст с иранским народом.

Вашингтон је увео оштре санкције Ирану након што је прошле године једнострано одустао од Нуклеарног споразума 2015. године. Иран је тежио да заобиђе економска ограничења, али до сада европске земље углавном нису биле вољне да се супротставе америчким диктатима.