У Великој Британији саопштили о популарности РТ-а

18-11-2019 08:21:18 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Одбор за обавештајна питања и безбедност британског парламента (ИСЦ) закључио је да су уочи референдума о чланству земље у Европској унији 2016. године РТ и Спутник ималi велики утицај на кориснике друштвених медија, пренео је "Тајмс", позивајући се на 18-месечну студију ИСЦ-а о "илегалним руским активностима у Великој Британији".



"Више од 260 чланака које су РТ и Спутник објавили шест месеци пре референдума толико је широко дистрибуирано на Твитеру да су се могли видети чак 134 милиона пута", наводи се у студији.


Истовремено, објаве највећих група на Твитеру у оквиру кампање за подршку изласка Велике Британије из Европске уније,
leave иleave.eu прегледани су само 33 и 14 милиона пута, напомиње аутор чланка.

Међутим, у извештају ИСЦ-а нема доказа о томе да ли је „руска интервенција“ могла да утиче на исход референдума у ЕУ.

"Ако наше службе безбедности заиста нису биле у стању да доносу закључке о обиму или утицају руског уплитања на референдум 2016. године, то поставља озбиљна питања на која су потребни озбиљни одговори", објаснила је британски министарк спољних послова, посланик Лабуристичке странке Емили Торнбери.

У октобру је одбор за обавештајна питања и безбедност британског парламента упутио премијеру Борису Џонсону извештај на 50 страница који се наводно односи на руске покушаје интервенције на референдуму о Брегзиту 2016. године и изборима 2017. године. Према бившем генералном тужиоцу Доминику Манеу, Џонсон је спречио његово објављивање.