РТ: Ситуација у Боливији је анархија, нешто што личи на Либију - Путин

15-11-2019 08:51:47 | | фото: (R) © Reuters / Kai Pfaffenbach; Reuters / Umit Bekt |


Вакуум власти у Боливији довео је земљу до ивице катастрофе у либијском стилу, упозорио је руски председник Владимир Путин.
Док протести проширују на друге латиноамеричке земље, Путин је позвао лидере да користе "здрав разум".

Председник Ево Моралес у уторак је побегао из Боливије у Мексико, након што су опозициони лидери његов поновни избор у октобру прогласили лажним. Опозициј се приукључила и боливијска полиција и војска.
Потом је опозициони сенатор Жанин Ањес себе прогласила "привременим председником", без гласања или признања већинске странке Моралесовог Покрета за социјализам.

Демонстранти који подржавају Моралеса, огорчени очигледним државним ударом, сукобљавају се са полицијом на улицама Ла Паза,
а Ањесино држање на власти је све само не сигурно.


„Ситуација је у земљи је да нема руководства ... Анархија.
Нешто што личи на Либију“, рекао је Путин.

"Иако извана не постоји директна оружана инвазија, земља је заправо на ивици хаоса.

Либијског лидера Моамера Гадафија мучили су и убили милитанти које је подржао Запад 2011. године, након „хуманитарне“ интервенције и бомбардовања под вођством НАТО-а.
Његова смрт одвела је у пропаст једну од најбогатијих земаља Африке, а огромне резерве нафте у земљи сада користе разне војне фракције.

Коментаришући немире у Боливији и антивладине протесте у Чилеу, Путин је приметио да се „у Латинској Америци ствари брзо мењају“.

"Надамо се да ће здрав разум и разумевање интереса људи ових земаља, одговорности за грађане, превладати над личним или партизанским амбицијама."

Путин је одавно критичар Вашингтона који се меша у послове латиноамеричких земаља под такозваном Монроовом доктрином, која целу западну хемисферу третира као „двориште САД-а“, а не као суверене земље и партнере.
Са подршком Вашингтона опозицији у Боливији, он је истакао да у Латинској Америци „постоји упад извана који се дешава само када унутра нешто пође по злу“.

Користећи пример неуспелих напора САД-а да свргну венецуеланског председника Николаса Мадура, Путин је предложио да се Запад повуче и пусти грађане Латинске Америке да своје проблеме реше „сами“.


Извор:Восток/РТ