Москва: Имамо спреман одговор у случају повлачења САД из Споразума о отвореном небу

07-11-2019 06:47:09 | | Фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Русија има спреман одговор у случају повлачења Сједињених Америчких Држава из Споразума о отвореном небу, изјавио је за РИА Новости директор Одељења за неширење и контролу оружја Министарства спољних послова Русије Владимир Јермаков.

Раније су амерички медији објавили да је амерички председник Доналд Трамп потписао документ о намерама да се повуче из овог Споразума.

Како је навео Јермаков, свака одлука Вашингтона о повлачењу из Споразума представља ударац међународној безбедности.

„Нажалост, наше америчке колеге намерно се баве тиме од краја 90-их прошлог века“, констатовао је дипломата, напомињући да повлачење Вашингтона из Споразума о отвореном небу није било „велико изненађење“ за Москву.

Одговарајући на питање да ли ће Русија предузимати неке реципрочне кораке ако се Сједињене Америчке Државе повуку из Споразума, Јермаков је рекао: „Наравно. Све смо припремили. Сазнаћете.“

Раније је председавајући Одбора за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса Елиот Енгел изјавио да је забринут због извештаја о могућим плановима Вашингтона да се повуче из Споразума о отвореном небу. С тим у вези, он је упутио протестно писмо Белој кући упућено саветнику председника за националну безбедност. Конгресмен није објаснио о каквим се порукама ради.

Министарство одбране Русије саопштило је да су амерички обавештајци почели да оптужују Москву за нарушавање Споразума како би спречили надзорне летове изнад своје територије. Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова је, заузврат, истакла да за сада нема никаквих званичних изјава у вези са повлачењем Вашингтона из Споразума о отвореном небу и додала да Москва сматра Споразум важним инструментом за европску безбедност.

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и постао је једна од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Споразум је ступио на снагу 2002. године и омогућава земљама-учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других чланица.