Столтенберг: Украјина ће се придружити НАТО-у

05-11-2019 12:06:16 | | Фото: © NIDS/NATO Multimedia Librar/ vostok.rs |


Украјина ће се придружити НАТО-у, рекао је генерални секретар Северноатлантског савеза Јенс Столтенберг у интервјуу за ТВ канал "1+1".

"Сви савезници сложили су се да ће Украјина постати чланица НАТО-а. Црна Гора се НАТО-у придружила тек пре две године, Северна Македонија ће за неколико месеци постати чланица НАТО-а, а то смо видели и пре пада Берлинског зида. Пољска, балтичке земље - нико није могао да сања ни да замисли да ће оне бити у НАТО-у ", рекао је Столтенберг.


Такође је обећао да ће ова организација помоћи Кијеву да ојача реформе и модернизује друштво како би та земља могла да се придружи савезу.

На питање новинара да ли ће НАТО оставити Украјину у „сиву зону“ између Русије и Европе, Столтенберг је рекао да је ова држава један од 40 партнера савеза.

"За неке земље партнерство је први корак ка чланству. Али за све земље партнерство је однос са НАТО-ом на сталној основи. Треба схватити да постоји велика удаљеност између статуса `без односа` и `пуноправног чланства` ", рекао је Столтенберг, преносе РИА Новости.

Додао је да је за пуноправно чланство Украјине потребно "размислити о томе шта организација може учинити заједно са овом државом.
Крајем октобра, Столтенберг је рекао да пут за придруживање алијанси није лак, а да они који то желе треба прођу кроз њега, што захтева значајне реформе, али да врата НАТО-а остају отворена за Украјину.