Национална банка Украјине проценила губитке од смањења транзита руског гаса

01-11-2019 10:45:34 | | Фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Директни губици буџета Украјине од смањења транзита руског гаса износиће 0,6% и 0,9% БДП-а 2020, односно 2021. Таква процена дата је у саопштењу Народне банке Украјине, посвећеном предвиђањима економског раста у земљи.

Према основном сценарију, испоруке ће се смањити са приближно 90 милијарди кубичних метара 2019. године на 50 милијарди 2020. године и 30 милијарди до 2021. године. Истовремено, агенција не искључује алтернативне сценарије, који предвиђају и повећање и смањење количине транзита.


Захваљујући транзиту гаса, Украјина прима око три милијарде долара годишње.


"Прекид транзита довешће не само до директних губитака у девизним приходима, већ ће створити и ризике за активности повезаних сектора економије и за обезбеђивање сопствених потреба Украјине гасом уопште", наводи Народна банка Украјине, преносе РИА Новости.


Постојећи уговори Русије и Украјине за транзит и испоруку плавог горива истичу крајем ове године. Москва, Кијев и Европска комисија одржавају трилатералне консултације о наставку испорука у ЕУ преко Украјине, али за сада нису биле успешне.


Шеф "Гаспрома" Алексеј Миллер претходно је споменуо три кључна услова за продужење транзита: поништавање судских захтева "Нафтогаза" према "Гаспрому", дефинисање регулаторног оквира за транзитни уговор, као и конкретизација испорука и њихов обим.