Путин: Сарадња са афричким земљама сеже до периода заједничке борбе против колонијализма

24-10-2019 10:47:18 | | Фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин изјавио је да сарадња са афричким земљама има стратешки и дугорочни карактер, а развој односа са државама тог континента и њиховим регионалним организацијама један је од приоритета руске спољне политике.


Путин је истакао да је Русија доследно подржавала националне ослободилачке покрете народа Африке и „дала значајан допринос формирању младих држава, развоју њихових економија и стварању борбено способних оружаних снага“.

„Наша сарадња, која сеже до периода заједничке борбе против колонијализма, има стратешки и дугорочни карактер“, рекао је Путин учесницима пленарног заседања самита „Русија-Африка“ који се одржава у Сочију.

Према његовим речима, постоје значајне могућности за интензивирање руско-афричке сарадње у разним областима.

„Наглашавам да је развој односа са земљама афричког континента и њиховим регионалним организацијама један од приоритета руске спољне политике“, навео је руски лидер.
Путин је такође истакао да је Русија одлучна да настави обуку припадника војске и полиције афричких земаља ради осигуравања безбедности у региону. Он је додао да се тренутно на руским институтима обучавају војници из 20 афричких земаља. У циљу јачања борбене способности националних оружаних снага афричких земаља, одвија се сарадња у војној и војно-техничкој области.

Русија ће као стална чланица Савета безбедности УН наставити активно да учествује у развоју стратешке политике ради јачања стабилности у Африци и обезбеђивања регионалне безбедности, рекао је руски председник.

Он је нагласио да ће се руска страна залагати за повећање улоге афричких земаља у решавању локалних сукоба.
„Ми увек следимо принцип: ’За афричке проблеме афричка решења‘, о чему смо јуче више пута разговарали са колегама“, рекао је руски лидер.

На почетку свог обраћања Путин је поздравио учеснике првог самита „Русија-Африка“ на руском и енглеском језику.

Самит и економски форум „Русија-Африка“ одржава се у Сочију 23. и 24. октобра. На самит су позвани лидери све 54 афричке земље, а чак њих 43 потврдило је своје присуство. Копредседавајући самита су Русија и Египат. Новинска агенција „Русија данас“ је информациони партнер форума.