Инфраструктура у Бугарској за „Tурски ток“ ће бити изграђена у првој половини следеће године

22-10-2019 12:46:54 | | Фото: © TurkStream/ vostok.rs |


Инфраструктура у Бугарској за пријем "Tурског тока" требало би да буде изграђена у првој половини 2020. године, рекао је новинарима руски министар енергетике Александар Новак.


"Што се тиче приобалног дела и изградње инфраструктуре у Турској, све иде по плану. Мали трошкови се односе на Бугарску, а инфраструктура би требало да буде изграђена у првој половини следеће године", рекао је Новак.

"Булгартрансгаз" је у јануару донео коначну одлуку о проширењу система за транспорт гаса у земљи од границе са Турском до Србије како би могао да прима гас из "Турског тока". Међутим, одговарајући уговор с извођачем "Булгартрансгаз" и конзорцијумом који предводи "Сауди аркад инжињеринг" потписан је тек у септембру. Према прелиминарном плану, дужина гасовода "Балкански ток" биће око 474 километра пречника од 1200 милиметара. Према одредбама уговора, сви радови морају бити завршени у року од 615 дана.

Пројекат "Турски ток" подразумева изградњу гасовода који се састојати од два крака капацитета 15,75 милијарди кубних метара. Први је намењен снабдевању руским гасом турских потрошача, а други је за снабдевање земаља јужне и југоисточне Европе. Пуштање у рад гасовода планирано је пре краја 2019. године. Плаво гориво из другог крака ће се испоручивати преко Бугарске у Србију и Мађарску.