Русија спремна да постане партнер Србије у нуклеарној енергији

19-10-2019 11:18:29 | | Фото: © Пресс-служба правительства РФ/ vostok.rs |


Русија је спремна да постане партнер Србије у нуклеарној енергији ако Београд одлучи да убудуће уклони тренутна ограничења развоја ове сфере, рекао је новинарима Сергеј Приходко, саветник руског премијера.

"Што се тиче могућности изградње нуклеарне електране у Србији, све ће зависити од положаја српске стране по овом питању. У Србији постоје законска ограничења за развој нуклеарне енергије. Ако србско руководство одлучи да покрене национални програм атомске енергије у будућности, Русија ће бити спремна да постане партнер Србије у овом стратешком пројекту“, рекао је Приходко, преносе РИА Новости.

Србија има закон који забрањује изградњу нуклеарних електрана. Раније је објављено да власти Србије не искључују могућност ревизије овог мораторијума у ​​будућности.

Русија и Србија су 17. јануара ове године у Београду потписале међувладин споразум о сарадњи у области мирољубиве употребе атомске енергије, а ступио је на снагу 28. фебруара.
Међувладиним споразумом дефинисан је широк спектар области сарадње земаља, укључујући помоћ у стварању и унапређењу инфраструктуре за коришћење атомске енергије у Србији, пројектовање, изградњу и модернизацију истраживачких нуклеарних реактора, развој нуклеарне медицине и спровођење основних и примењених истраживања у области атомске енергије.

Поред тога, Русија и Србија намеравају да сарађују у областима савремених дигиталних технологија нуклеарне енергије, примени радијационих технологија у пољопривреди, индустрији, као и у обуци стручњака за нуклеарну индустрију Србије.