ЕУ продужила санкције Русији због инцидента у Солсберију

14-10-2019 08:56:02 | | Фото: © РИА Новости / Евгений Самарин/ vostok.rs |


Европска унија продужила је санкције за годину дана у вези са "употребом и ширењем хемијског оружја", као и због инцидента у Солсберију, саопштено је из Савета ЕУ.

Санкције укључују забрану уласка на територију Европске уније и замрзавање имовине за физичкa и правнa лица. На листи се налази и пет особа повезаних са сиријским руководством, а четворо је, према подацима ЕУ, наводно учествовало у инциденту у Салисбурију, као и једна организација - Центар за научно истраживање у Сирији.

У октобру прошле године, Европска унија је одобрила нови механизам за увођење санкција лицима „укљученим у развој и употребу хемијског оружја било где, без обзира на националност и локацију“.

Ограничења укључују забрану путовања у ЕУ и замрзавање имовине физичких и правних лица. Поред тога, грађанима и организацијама у Европској унији је забрањено да дају средства тим лицима.


Званичници ЕУ су навели да су нове мере предузете "као део развоја безбедносних акција после инцидента у британском Солсберију". Раније је механизам договорен на нивоу сталних представника земаља ЕУ.