Чижов: Европска унија треба да размисли о сарадњи с Евроазијском економском унијом

13-10-2019 10:36:35 | | Фото: © РИА Новости / Табылды Кадырбеков/ vostok.rs |


Европска унија треба да размисли о сарадњи с Евроазијском економском унијом и о реализацији концепта Евроазије, од Лисабона до Владивостока, ако не жели да се претвори у задње двориште светске политике и економије, сматра стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.


„Ја сам, наравно, далеко од тога да дајем савете новом руководству ЕУ, али желим да скренем пажњу на очигледно. Једини начин да се Европска унија већ у овом веку не претвори у запуштено задње двориште светске економије и политике јесте уједињење Европе, или чак Евроазије, од Лисабона до Владивостока“, рекао је дипломата током 17. форума „Дијалог цивилизација“ на Родосу.

Према његовом мишљењу, први кораци ка томе могли би да буду „одустајање од тога да се ЕУ назива ’континентом‘“, одустајање од „подизања вештачких баријера које се произвољно зову санкцијама и од других рестрикција“, као и одустајање од тога да се уместо јасног и разумљивог међународног права, заснованог на Повељи Уједињених нација, подмеће некакав „светски поредак заснован на правилима“.

„Што се тиче уопштенијег рецепта за уједињење Евроазије, он је, према мом мишљењу, садржан у простој фрази - интеграција. Односно, спој економских потенцијала два постојећа највећа интеграциона пројекта на нашем континенту - Евроазијске економске уније и Европске уније“, нагласио је Чижов.

Дипломата је додао да се „и на плану заштите безбедности у заједничкој европској кући не може живети одвојено“.

„Мислим да то добро разумеју и у земљама-чланицама Европске уније. Просто неким европским престоницама њихова тврдоглавост, а можда и неки застарели комплекси не дозвољавају да то признају гласно“, додао је Чижов.