Радикали тражили у Савету Европе да ЕУ повуче „акте признања” независног Косова

05-10-2019 08:38:51 | | Фото: © Т. Јањић / Политика/ vostok.rs |


Завршног дана Јесењег заседања Парламентарне Скупштине Савета Европе, посланици Српске радикалне странке (СРС), Александар Шешељ и Миљан Дамјановић, говорили су о Косову и о угрожености тамошњег србског народа, саопштила је СРС која захтева од ЕУ да поштује међународно право и „повуче све акте признања Косова”.


Александар Шешељ је рекао да су свакодневни етнички мотивисани инциденти против Срба и да је „двадесет година након бруталне агресије НАТО пакта и њихових савезника из ОВК (Ослободилачке војске Косова), власт на Косову предата терористима и ратним злочинцима које представљају Хашим Тачи и Рамуш Харадинај”, преноси Бета.

„Њихова намера је да, поред отимања територије, избришу сваки доказ о присуству Срба на Косову и у Метохији, а да српску културну баштину прогласе албанском”, казао је Шешељ и додао да је „окупација Косова случај без преседана у модерној историји и у супротности са свим актима међународног права, пре свега, Повељом УН и Завршним актом КЕБС из Хелсинкија”.

Он је рекао да је главни услов за пријем Србије у ЕУ потписивање правно обавезујућег споразума Србије и Косова који „треба да отвори врата за чланство Косова у УН и на тај начин заокружи косовску државност”.

Миљан Дамјановић је рекао треба обновити дијалог Београда и Приштине, али да косовски парламент повуче законе којим је започело формирање косовске армије.

Навео је да по Резолуцији Савета Безбедности УН 1244, све граничне прелазе треба да чувају припадници српске војске и полиције, а да та резолуција „гарантује повратак до хиљаду припадника безбедносних снага Србије на Косово”.

Дамјановић је рекао да је СРС „посвећена поштовању демократије и неповредивости граница Србије” и да „предлаже широку аутономију за Косово, без икаквог мешања у културни и политички живот Албанаца”.