РТ: Тешко је Западу да прихвати да се његова вишевековна доминација смањује - Лавров у УН-у

27-09-2019 11:03:41 | | Фото: © REUTERS/Lucas Jackson / RT/ vostok.rs |


Запад игнорише стварност покушавајући да спречи стварање вишеполарног света наметањем својих уских "либералних" правила другима, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров, обраћајући се на Генералној скупштини УН-а.

Говор Лаврова седишту УН-а у Њујорку био је фокусиран на глобалне изазове, али за разлику од неких говорника, није ублажавао речи, настављајући са потпуним прекором западних идеала светског поретка.


Тешко је Западу да прихвати да се његова вишевековна доминација смањује.


Нови центри економског раста и политичког утицаја настају на међународном плану, рекао је он, али САД и њихови савезници покушавају да спрече успон мултиполарног света.

У покушајима да би то постигли, „намећу стандарде понашања засноване на уској западњачкој интерпретацији либерализма другима. Укратко, "Ми смо либерали отуда нам је све дозвољено", је начин како је Лавров окарактерисао овај став.

Запад све више заборавља на међународно право и чешће се задржава на редоследу који се заснива на правилима.

За разлику од овог контрапродуктивног приступа, трајна решења за глобалне изазове требало би да се заснују „на основу Повеље УН-а, кроз равнотежу интереса свих држава“, препоручио Лавров.


Извор:Восток/РТ