Лавров обећао „изненађење“ за САД након неиздавања виза члановима руске делегације

26-09-2019 11:55:03 | | Зграда Министарства спољних послова Русије, фото: © РИА Ново |


Министар спољних послова Сергеј Лавров обећао је да ће припремити одговор на неиздавање виза члановима руске делегације за учешће у догађајима при Генералној скупштини УН-а.

"Не ускраћујте нам прилику да направимо изненађење", одговорио је министар на питање новинара Првог канала о каквим се мерама ради.

Ситуација с визама

Претходно је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова рекла да неки чланови руске делегације нису добили америчке визе из „техничких разлога“. Истовремено, она је нагласила да су објашњења Вашингтона неодржива.

Кремљ је изразио забринутост због онога што се догодило. Заузврат, Лавров је одбијање издавања виза назвао срамотом.


Дан раније, шеф руског министарства спољних послова у интервјуу за лист "Комерсант" је подсетио да је Москва 2018. године отишла у сусрет Вашингтону и на захтев америчких колега уврстила делегацију сенатора Рона Џонсона за посету Москву, иако се налази на листи санкција.


Амерички политичари обећали су да ће одговорити на исти начин, али, као што је Лавров напоменуо, Вашингтон је ове године саопштио да је издавање виза било коме ко је на листи санкција "категорички немогуће."

Лавров је став Вашингтона окарактерисао као "тужну демонстрацију "америчке ексклузивности".