Компанија „Гугл“ тврди да је направио први квантни рачунар са „квантном надмоћи“

23-09-2019 10:41:46 | | Фото: © РИА Новости/Алексей Мальгавко/ vostok.rs |


Компанија Гугл тврди да је направила први квантни рачунар који може вршити прорачуне и решавати проблеме изнад могућности најснажнијих данашњих супер-рачунара, преноси Фајненшел тајмс.


У извештају Гуглових истраживача, који је накратко објављен на сајту НАСА-е па уклоњен, тврди се да је њихов процесор био у стању да у року од три минута и 20 секунди изврши израчунавање за које би најнапреднијем класичним рачунару "Самиту" требало, како се наводи, отприлике 10.000 година.

Истраживачи су рекли да то значи „квантну надмоћ“, када квантни рачунари извршавају израчунавања која су раније била немогућа.

"Ово драматично убрзање у односу на све познате класицне алгоритме омогућава експерименталну реализацију квантне супериорности. Колико знамо, овај експеримент означцава прво рачунање које се може обавити само на квантном процесору.“

Како се наводи, систем може да изврши само једно високо техничко рачунање, али је за употребу квантних машина за решавање практицних проблема потребно још много година. Док прототип такозваних квантних компјутера постоје, они могу да обављају исте исте задатке које могу и класични рачунари, мада брже.

Извештај Бостон консалтинг групе из новембра 2018. године каже да би они могли "променити игру у областима криптографије и хемије (а тиме и науке о материјалима, пољопривреди и фармацији), посебно оним које се односе на вештачку интелигенцију и машинско учење".

За разлику од основних бинарних елемената класичних рачунара, или битова који представљају или нуле или јединице, квантни битови или кубити могу истовремено да представљају и једно и друго.

Спајањем кубита, квантни рачунари могу да упоредо обрадују огромне количине информација, док традиционални компјутери морају да их обрацују секвенционално.

"То је значајна прекретница, први пут да је неко показао да квантни рачунари уопште могу надмашити класичне рачунаре," рекао је Стив Бриерлеј, оснивац квантног софтверског стартапа Риверлејна, који је саветник за квантне технологије владе Велике Британије