РТ: „Не требају нам носачи авиони, треба нам оружје да их потопимо“ - Шојгу

23-09-2019 08:29:59 | | Фото: ©Liang Yingfei/Caixin Media via REUTERS/ vostok.rs |


САД могу имати војни буџет који далеко премашује буџет Русије, али то није важно с обзиром да је руска војска ту да брани земљу, а не да напада друге земље, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

Руски војни буџет је увећан пре неколико година због великог програма наоружања, али је поново смањен у последњих неколико година. Међународни институт за истраживање мира у Стокхолму оценио је да је Русија шести највећи одбрамбени играч света у 2018. години, иза САД-а, Кине, Саудијске Арабије, Индије и Француске. У међувремену, Пентагон се расипрао новцем под Трамповом администрацијом, остављајући далеко иза себе војние буџете других земаља.

Али главни човек задужен за Министарство одбране Русије каже да његови колеге немају разлога за бригу, јер су рубље њихових пореских обвезника добро потрошене.


„САД троше огромне количине новца на приватне војне произвођаче, на авиопревознике. Па, да ли је Русији заиста потребно пет до десет ударних група носача авиона, с обзиром да ми немамо намеру да нападамо никога?“, упитао је министар одбране Сергеј Шојгу.


Потребна су нам средства која бисмо могли употребити против непријатељских ударних група ако наша држава буде нападнута. Она су далеко мање скупља и ефикаснија.


Министар је такође критиковао Вашингтон због навике да оправдава своје војне интервенције широм света.


„У којој је од земаља у коју су отишли `да донесу демократију`, демократија процветала? Је ли то био Ирак, Авганистан или Сирија?“, упитао је Шојгу.

„Сигурно се може заборавити на суверенитет и независност након америчког учешћа.“