Кијев: Укидање блокаде Донбаса када предузећа буду враћена

20-09-2019 08:22:54 | | Фото: CC BY 4.0 / Администрация Президента Украины / vostok |


Министар спољних послова Украјине Вадим Пристајко навео је услов за уклањање блокаде Донбаса.

У интервјуу за "Европску правду", министар спољних послова је рекао би за то требало "да се предузећа која су национализована од стране самопроглашених република требало врате под контролу Кијева".

"Постоји блокада предузећа, а постоји, на пример и дневна робе за наше грађане. Чак и са економског становишта, зашто не можемо продати робу тамо?", упитао је Пристајко.

Према његовим речима, на полицама у трговинама Донбаса требало би да се налази роба украјинског порекла, а не руског или белоруског.

Пристајко је напоменуо да се Украјина припрема да замени уредбу о списку робе која је дозвољена за превоз преко контакт линије, те је обећао да ће се то сигурно учинити.

Међутим, за такву меру су потребни "одређени кораци", јер је сада на снази блокада, закључио је он.

Одлуком Кијева из 2015. године, контрола приступа уведена је територији Донбаса која је ван контроле украјинских власти.

У Доњецку и Луганску Народну Републику може се ући или изаћи само преко контролних пунктова или преко територије Русије.
У ЛНР-у постоји пешачки контролни пункт "Станиција Луганска".

Посматрачи ОЕБС-а су саопштили да саобраћајна и економска блокада доводи до хуманитарне катастрофе у региону, те су позвали да се отвори више контролних пунктова.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут