Пенс: Бранићемо наше интересе и стаћемо уз наше савезнике

20-09-2019 08:22:43 | | / vostok.rs |


Пентагон ће изложити широки спектар војних опција америчком председнику Доналду Трампу који размишља како да одговори на, како кажу званичници његове администрације, ирански напад без председана на саудијска нафтна постројења, јавља АП.


Опције ће бити изложене на данашњем састанку у Белој кући, а међу њима је и листа потенцијалних мета за ваздушне ударе у Ирану.

Трамп ће, такође, бити упозорен да војна акција против Исламске Републике може да ескалира у рат, рекао је неименовани амерички званичник.

Овај састанак ће највероватније бити прва прилика за доношење одлука о томе како ће САД да одговоре на напад на њиховог кључног блискоисточног савезника, наводи америчка агенција.

Свака одлука би могла да зависи од доказа које су у стању да обезбеде амерички и саудијски истражитељи, а који би требало да потврде да је Иран извео напад, како тврде многи званичници, укључујући и америчког државног секретара Мајка Помпеа.

Иран одбацује оптужбе да стоји иза напада и упозорава САД да би напад изавао "тотални рат", са одмаздом Техерана.

Амерички потпредседник Мајк Пенс је рекао да ће Трамп "размотрити чињенице и донети одлуке о следећим корацима".

"Амерички народ може бити уверен да ће САД бранити наше интересе у региону и да ћемо стати уз наше савезнике", поручио је Пенс.

Одговор САД би могао да обухвати војне, политичке и економске акције, а што се тиче војних опција, могло би да уопште не буде никаквих акција или да буде ваздушних удара или неких мање видљивих, као што су сајбер напади.

Највероватнији корак који ће САД предузети јесте да се обезбеди додатна војна подршка да би се помогло Саудијској Арабији да се брани од напада са севера, јер је већина одбране фокусирана на претње Хута у Јемену према југу, додаје АП.

Портпарол Пентагона Џонатан Хофман је изјавио да су САД с великом сигурношћу уверени да ће званичници утврдити ко је тачно извео нападе прошлог викенда.