РТ: Сви су на листи: Нема невиних у свету масовног надзора

19-09-2019 08:54:47 | | фото: © REUTERS/Vincent Kessler / RT/ vostok.rs |


Упитан да ли ће се куповином књиге његових мемоара доспети на листу шпијуна, биши припадник НСА Едвард Сноуден је хладнокрвно одговорио да су сви на свету на "листи" и да нема невиних у доба масовног надзора.


Одговарајући на читаоца који се нашалио да би га куповина његове књиге „Досије“ (оригинал „Permanent record“) можда ставила на списак људи који ће бити под надзором, бивши оперативац обавештајне службе рекао је са озбиљношћу да се сви шпијунирају без обзира.


„Системи масовног надзора настоје да евидентирају све људе у свим местима, у сваком тренутку. Питање више није: „Јесам ли на листи?“, него „Који је мој ранг на листи?“, саопштио је Сноуден.


Бивши оперативац НСА и ЦИА-е постао је познат 2013. године, када је открио опсег надзора мреже „Пет очију“ САД-а и њихових савезника. Побегао је у Хонг Конг пре него што је оптужен за шпијунажу и на крају је пронашао азил у Русији.

Америчка влада је на објављивање мемоара реаговала подношењем грађанске парнице којом се желе одузети сви приходи од њега, уз образложење да крши његов споразум о необјављивању с НСА и ЦИА, а што је помогло да књига постане моментални бестселер.


Извор:Восток/РТ