Москва: Очување Нуклеарног споразума централно питање у актуелној агресивној средини коју стварају САД

10-09-2019 10:17:25 | | фото: © РИА Новости / Андрей Теличев/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије позвало је западне земље да не буду кратковиде, имајући у виду да је нуклеарни споразум са Ираном и даље жив.


Како се наводи у саопштењу руског спољнополитичког ресора, очување Нуклеарног споразума је централно питање у актуелној агресивној средини коју стварају САД.

„Све остале земље потписнице тог споразума, укључујући и Иран, улажу невероватан напор како би се споразум очувао, а да је тај документ и даље жив сведочи потврда самог Техерана који је спреман на пуну примену свих одредби“, истиче се у саопштењу.

Као потврду да је споразум жив треба узети у обзир и иницијативу француског председника Емануела Макрона чији је циљ избегавање ескалације ситуације.

Званична Москва такође наводи и да је одлука Техерана да стопира имплементацију тог споразума резултат непромишљене политике Вашингтона, који игнорише међународне договоре.

Поновно покретање иранских научно-истраживачких радова по питању центрифуга не представља никакву претњу, а главно је да све те радове надгледају представници Међународне агенције за нуклеарну енергију, закључује се у саопштењу.