Патријарх Кирил: Руска црква је и даље чувар јединства Русије

08-09-2019 07:14:01 | | фото: © РИА Новости / Сергей Пятаков/ vostok.rs |


Патријарх московски и целе Русије Кирил рекао је да Руска православна црква остаје чувар јединства Русије и у томе се не руководи политичким интересима.


„Руска црква је и даље чувар јединства Русије. Можда баш због тога сви који желе да униште то јединство и да поново поделе уједињени народ на посебне кнежевине, па чак и да их сукобе, те силе не могу занемарити уједињујућу улогу Руске православне цркве коју она спроводи, и то не руководећи се политичким интересима, него искључиво интересима очувања духовне заједнице народа, вере православне и побожности“, рекао је патријарх Кирил након молебана у Високо-Петровском манастиру.

Он је такође навео пример Светог Петра, митрополита кијевског, московског и целе Русије, који је чврсто и доследно вршио мисију очувања јединства и превазилажења несугласица. Патријарх је позвао народ да се са молитвом обраћају том светитељу, како би Господ чувао „град Москву и град Кијев“.

На празник преношења моштију Светог Петра патријарх Кирил је одржао Литургију у Успенском сабору у Кремљу, а затим и молебан у Високо-Петровском манастиру, где се обележава 10. годишњица обнављања монашког живота.