Лавров: Однос према руским новинарима у Француској у супротности са свим нормама цивилизованог понашања

02-09-2019 02:13:43 | | / vostok.rs |


Шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров је разговарао са француским колегом Жан Ивом Ле Дрианом о дискриминацији РТ и Спутњика у Француској.


„Ситуација није оптимистична, јер ако сам добро информисан и ако се није ништа десило у последњих неколико дана, новинари РТ Франс и Спутњика у Паризу су, као и пре, лишени акредитација у Јелисејској палати. Покретао сам то питање током посете председника Путина Француској. Имали смо посебан разговор са министром спољних послова Француске и са спољнополитичким саветником председника Макрона. Потврдио сам да је такав однос према новинарима у супротности са свим нормама цивилизованог понашања и свим договорима који су више пута били постизани и у оквиру ОЕБС-а“, изјавио је Лавров, говорећи пред студентима руског Универзитета за међународне односе МГИМО.

Он је подсетио да, према правилима ОЕБС-а, грађани свих држава-чланица организације имају право приступа информацијама и унутар своје земље и у иностранству, а државе-чланице су преузеле одговорност и обавезале се да неће правити проблеме слободном протоку информација.

„На жалост, наше западне колеге, које врло пажљиво прате шта се код нас дешава са регулисањем демократских процеса у складу са законом, предузимају кораке у потпуно супротном правцу“, закључио је Лавров.