РТ: Путин наредио „исцрпне реципрочне мере“ као одговор на америчке ракетне пробе

23-08-2019 01:22:31 | | фото: © Global Look Press/U.S. Navy / RT/ vostok.rs |


Оружане снаге Русије ће детаљно размотрити недавне пробе крстарећих ракета, које су извеле САД, након што су одустале од важног Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета те ће размотрити реципрочне мере. Међутим, Москва наводи да нема за циљ трку у наоружању.

Председник Владимир Путин наредио је Министарству одбране и другим телима да „проуче ниво претње који представљају ове акције САД-а и предузму исцрпне мере како би припремили симетричан одговор“.


Путин је говорио само неколико дана након што је америчка војска тестирала испаљивање крстарећих ракета "томахавк" копненог базирања чији је домет премашио 500 км, пре него што је погодила циљ.

Оружје, испаљено са универзалног система лансирања "Мк-41" у Калифорнији, забрањено је Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета из 1987. године из којег су се САД једнострано формално повукле 2. августа.

Вашингтон је "оштро негирао могућност да се ракете `Томахавк` морског базирања испаљују са копна помоћу `Мк-41`", рекао је Путин.

Сада, „не могу негирати“ кршење већ непостојећег Споразума, додао је председник.

„Имајући у виду новонастале околности, налажем Министарству одбране Русије, Министарству спољних послова и другим релевантним институцијама да анализирају ниво претње које представљају поменуте акције Сједињених Америчких Држава за нашу земљу и предузму свеобухватне мере за припрему симетричног одговора“, нагласио је председник Путин.

Последњих година Русија је упорно изражавала забринутост због америчких ракетних система стационираних у земљама попут Румуније или потенцијално смештених у земљама као што је Пољска, а који се користе у офанзивне сврхе. Москва је све више постајала забринута због ових система, али је Вашингтон увек затварао очи на ове проблеме.

"Сада се поставља питање, како да знамо шта ће се поставити у Румунији и Пољској? Системи за ракетну одбрану или ракетни систем дугог домета?"

Извор:Восток/РТ