Сиријска војска ослободила град Хан Шеихун од терориста

22-08-2019 12:02:45 | | Хан Шеихун, фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Сиријска армија подигла је државну заставу над градом Хан Шеихуном, највећим упориштем терориста у провинцији Идлиб, преносе РИА Новости.

Тренутно се врши операцијачишћења.


Хан Шеихун, фото: РИА Новости

Министарство спољних послова Сирије је саопштило да је војска отворила хуманитарни коридор за цивиле који желе да напусте део провинције Идлиб који је под контролом терориста.

Раније је саопштено да је сиријска впојска успела да заузме кључне положаје око њега и пресече главне путеве снабдевања терориста.


Хан Шеихун, фото: РИА Новости


У среду, 21. августа, терористи су опкољени и поражени у на северу провинције Хама, јужно од Хана Шеихуна. Прстен око градова Латман, Кафр Зеита, Латмин и Мурик затворен је након што су се сиријске снаге спојиле са јединицама из Сукаика северно од Хан Шеихуна.


Хан Шеихун, фото: РИА Новости

Ситуација у зони деескалације у Идлибу ескалирала је 5. августа, када су милитанти прекршили примирје и напали положаје сиријске војске на северу провинције Хама.


Хан Шеихун, фото: РИА Новости

Тада је сиријска војска покренула напад на Хан Шеихун, а 19. августа је извела ваздушни напад на турски војни конвој који је прешао границу са Сиријом и пошао према Хан Шеихуну.


Хан Шеихун, фото: РИА Новости

Коментирајући инцидент, сиријски председник Башар ал Асад на састанку с руском парламентарном делегацијом, изјавио је да су борбе у покрајини Идлиб показале неограничену подршку терористичким групама од стране Турске.


Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут