РТ: Руски хуманоидни робот полетео ка Међународној космичкој станици

22-08-2019 07:47:49 | | © YouTube / Roscosmos / RT/ vostok.rs |


Руска космичка ракета Сојуз-2.1 одлетела је са космодрома Бајконур у оквиру пробног лета како би се проверила компатибилност унапређене летелице и космичког брода, а која је овај пут понела само хуманоидни робот на Међународну космичку станицу.

„Лет ће се обавити у беспилотном режиму. Биће ово пробни лет за ракету носача Сојуз-2.1а, која је раније коришћена за достављање космичких теретних летелица и разних сателита у орбиту“, наводи се у саопштењу руске космичке агенције "Роскосмос".


Робот "Скајбот" Ф-850, познатији и као Фјодор, заузео је место капетана на пробном лету Сојуза 2.1 на лету до Међународне космичке станице, где се очекује да ће пристати у суботу.



Андроид ће поздравити посаду стационирану у орбити са посебно учитаном поруком, док ће истовремено преносити на Земљу телеметријске податке и параметре везане за безбедност лета.

Током своје 17-дневне космичке мисије, Фјодор ће учествовати у „око пет или шест научних задатака“, саошптио је раније Јевгениј Дудоров, извршни директор произвођача робота "Андроид Технолоџи", наглашавајући да се „научни задаци држе у тајности".

Извор:Восток/РТ